Vi vil trænings-myterne til livs! - Thebodyfactory.dk

Vi vill skingra träningsmyterna!

Vi vill skingra träningsmyterna!


Här är sex myter som vi skulle vilja skingra, då de inte på något sätt bidrar med något positivt i förhållande till styrketräning. Det är helt vanliga myter, några av dem har du säkert också hört från vänner eller nere på centret, men vi vill gärna försöka sätta stopp för dem, så att fokus kan komma på rätt fakta om träning och inte fel.

1. Barn får inte styrketräna


Det är allmänt känt att barns tillväxt hämmas av styrketräning. Det finns bara ett problem! Det är helt enkelt inte sant. Det hela kokar ner till en teoretisk oro som inte har något att göra med det. Hittills har det inte funnits några studier som har kunnat bevisa ovanstående myt, utan snarare tvärtom. Barn och unga som börjar träna med vikter tidigt uppnår samma medellängd som sina jämnåriga i samma ålder. Det är därför en lika bra aktivitet som t.ex. badminton, volleyboll, fotboll eller handboll.

2. Kvinnor och män måste styrketräna olika


Tyvärr är denna myt svår att bli av med och den lever i gott humör runt om i landet Danmark. Men sanningen är att kvinnor och män bör träna lika, eftersom de bästa resultaten uppnås på detta sätt.
I grund och botten ska både herr- och damträningsprogram innehålla samma basövningar – men det är förstås klart att män och kvinnor har olika fokuspunkter när de tränar. Män är vanligtvis mer fokuserade på överkroppen och stora armar, där kvinnor kan fokusera på rumpa och lår. Oavsett inriktning ska män och kvinnor i princip träna likadant, så grundvärderingarna i ett bra träningsprogram får inte skilja sig åt, oavsett om man är man eller kvinna.

3. Fett omvandlas till muskler under styrketräning


Fett för musklerna! Det är också en myt bland folk att det är den här processen kroppen går igenom när man börjar styrketräna. Så är dock inte på något sätt fallet. Ingen vet exakt var denna myt har sitt ursprung, men kanske är det en överförenkling att fett försvinner när du tränar och ökar din ämnesomsättning samtidigt som dina muskler växer. Det helt bokstavliga förhållningssättet till myten är dock inte på något sätt möjligt, eftersom fett och muskler inte är gjorda av samma byggstenar, och de är därför inte på något sätt jämförbara.

4. Om du tränar magen så går du ner i vikt på magen


Sit-ups, sit-ups och mer sit-ups. Det finns många som tror att det är möjligt att bränna fett. Det betyder att om du gör tillräckligt många sit-ups kommer du att bränna fettet på magen. Det rätta i sammanhanget är att du med fysisk aktivitet så klart bränner fettet på magen på lång sikt, men du kan inte be din kropp att göra det just där. där du själv tycker att det är bekvämast. Det är klart att det finns vissa ställen på kroppen där man tappar bort fettet lättare än andra, men totalt sett sänks fettprocenten i kroppen lika mycket och inte på enskilda punkter åt gången.

5. Styrketräning saktar ner dig


Denna myt är en av de mer konstanta och samtidigt äldsta myterna kring styrketräning. Långt tillbaka i antiken har idrottare avrådts från styrketräning som ett komplement till sin sport. Anledningen till detta var att det hade uppstått en myt kring styrketräning som skulle göra atleten långsammare. Myten är dock direkt felaktig och motsäger verkligheten.
Om styrketräningen utförs korrekt vid sidan av idrottarens ordinarie träning, så ökar möjligheten för en explosiv och snabb idrottare. När man tittar på de största idrottarna i världen är det tydligt att muskelmassa är en stor del av sportens värld, så oavsett om du är fotbollsspelare eller 100-meterslöpare kan styrketräning hjälpa till att göra dig snabbare och bättre för din sport.

6. Många repetitioner ger dig markerade muskler


Denna myt, liksom de andra, är en fråga om bristande fysiologisk kunskap. Muskler markeras inte genom att ta fler repetitioner, eftersom markeringen av en muskel beror på dess storlek och även mängden subkutant fett som omger den specifika muskeln. Det betyder att markeringen av muskler inte har något att göra med om du gör 6 eller 40 repetitioner. Det enda sättet du kan öka definitionen av dina muskler genom träning är genom träningens fettförbränningseffekt, men denna del har inget att göra med om du gör 10 eller 20 reps. Ett stort antal repetitioner har med andra ord ingenting att göra med markeringen av dina muskler.
Tillbaka till blogg