Vand? - Thebodyfactory.dk

Vatten?

Hej alla på Thebodyfactory-bloggen.

Jag har turen att ha blivit en del av detta fantastiska team på TBF, med syftet att ge er alla där ute några tips och tricks som hjälper er att få ut mer av den tid ni lägger ner på att göra er friskare, gladare, starkare, smalare , större eller vad dina mål nu kan vara. Lite om mig själv, jag jobbar som personlig tränare på fjärde året, vilket har varit mitt primära sätt att leva under den tiden. Min kundkrets har genom tiden varit allt från gravt överviktiga till underviktiga ätstörningar, från personer under 18 till några över 60, från direktörer till studenter etc. Under min tid som tränare har jag samlat på mig mycket erfarenhet, samt deltagit på olika kurser och seminarier, vilket gör att jag nu besitter en relativt stor mängd kunskap, som förhoppningsvis kommer dig till nytta i framtiden. Avslutningsvis vill jag konstatera att allt jag skriver kommer att baseras på mina erfarenheter, mina kunskaper och mina attityder gällande träning. Mitt sätt är inte det enda rätta sättet att göra saker på och det hela ska därför ses som inspiration och vägledning – och alltså inte ett avslut för hur du absolut måste träna. Generellt skulle jag rekommendera alla som är helt nybörjare att träna att kontakta en tränare nära dig som kan hjälpa dig att få en bra start på din hälsoresa. Det värsta som kan hända är att det slutar med att du blir skadad och därför inte har någon möjlighet att träna alls.

Det här blogginlägget blir det första i en lång rad kommande bloggar från min sida. Överlag är målet att försöka guida er alla i en riktning som kan skapa en positiv utveckling, samt dela med er av relevant kunskap som ni kan använda för att skapa en ny grund av meningsfulla val. Tanken med bloggserien är till en början att beröra de mer grundläggande förutsättningarna som vatten, sömn, vila, kost mm med vilka vi kan skapa en solid grund. En kropp som fungerar optimalt får bättre förutsättningar att få ut det mesta av tiden du lägger på träning. Efter att vi har avslöjat grunderna kommer vi alltså att ha en solid grund att bygga de mer avancerade ämnena ovanpå.

Tyngdpunkten för den återstående delen av denna artikel kommer alltså att handla om ett basalförhållande i vatten , inklusive ett optimalt intag därav.

Intaget av vatten tillhör den kategori av tillstånd som är lättast att ändra. Eftersom detta är just en relation som de flesta av oss anser vara väldigt grundläggande, är det något vi inte nödvändigtvis lägger den nödvändiga vikten vid. Det är alltså ett område som många fortsätter att ha svårt för; nämligen att dricka tillräckliga mängder vatten. Våra kroppar består av allt mellan 45%-70% vatten, varierande från person till person. Det är också väldigt varierande hur mycket vatten det är nödvändigt att konsumera dagligen, och än så länge finns det ingen riktig slutsats. Kroppen är relativt självreglerande, så om du saknar vätska bör det nog signalera till hjärnan att det kan vara en bra idé att konsumera något.

Där ovanstående process kan vara ett problem är när det kommer till en speciell prestation – då är det inte alltid som kroppen själv får signalen om nödvändig mängd vätska för att prestera optimalt, vilket såklart kan påverka din träning och därigenom också ha inflytande på dina resultat.

Som tidigare nämnt finns det ingen absolut formel för hur mycket vatten du bör konsumera dagligen. Den senaste forskningen och kunskapen jag skaffat mig – och därmed arbetat utifrån – är att man ska förbruka 0,033 liter/kg kroppsvikt. Så, till exempel, om du väger 100 kg bör du konsumera 0,033 x 100 = 3,3 liter vatten dagligen. Detta är dock bara en uppskattning; om du har ett hårt fysiskt jobb, tränar mycket, svettas mycket eller är van vid mer, lyssna på din kropp och konsumera en större mängd. Men sluta äntligen tro att mer är bättre – det handlar om att få i sig tillräckligt och inte för mycket.

vänliga hälsningar

Den ärliga, personliga tränaren.

Tillbaka till blogg