Træning og mindfullness BY DANIEL KIELGAST - Thebodyfactory.dk

Träning och mindfulness AV DANIEL KIELGAST

Nu är det säkert redan några som tänker ”mindfulness.. Vad har det med träning att göra och varför behöver jag höra om mindfulness? Bara hippies och galningar är intresserade av det."

Men sanningen är att det inte kunde vara mer annorlunda än att de två sakerna har något gemensamt.

Under de 11 år jag har utövat sporten och livsstilen där har jag lärt känna mig själv på sätt som jag förmodligen inte hade lärt mig, eller åtminstone inte i så tidig ålder som jag har.

För mig är bodybuilding mer än bara en sport, det är en livsstil, det är terapi i sig, det är andligt, det är utvecklande, det är en personlig sak och en personlig resa.

Träning är något du gör för dig själv, oavsett anledningen till att du började då.

Jag tror att jag började för att det var upp till mig när jag ville träna, vad jag ville träna och hur länge jag ville träna. Innan jag började lyfta vikter spelade jag fotboll på hög nivå i Aab.

Jag var ung och jag hade alltid drömt om att bli professionell fotbollsspelare. Vilket jag hade enormt goda förutsättningar för att klara av – men jag började tröttna på de många träningspassen i en tid i mitt liv då det hände mycket annat. Det fanns en frihet som togs bort från mig, kände jag, och jag hittade den friheten igen i bodybuilding.

Kanske återupptäckte jag också ett barndomsminne, för när jag var ungefär 5 år gammal var jag med min pappa i Sverige och hälsade på någon familj. Min pappas farbror hade ett eget center och jag minns hur jag gick och lyfte vikter, provade de olika maskinerna och för att avrunda det hela fick jag hem en hink med jordgubbsproteinpulver. Jag visste inte vad det pulvret gjorde, men jag drack det ibland i smoothies. Jag hade den hinken i många år... Men tillbaka till min poäng. Minnet jag har från den dagen har haft så stor inverkan på starten av min träning – 10 år senare.

Så vad har träning gett mig – förutom en starkare och mer atletisk framtoning?

Det har lärt mig att vara uthållig först och främst. Under de 11 år jag har tränat har jag aldrig gått mer än 3 dagar, MAX, utan paus. Jag har hållit igång min träning i 11 år utan uppehåll. Dieten var inget jag riktigt gav mig in på förrän för 2 år sedan i samband med att jag var tvungen att ställa upp på tävlingar.

Träning har lärt mig disciplin, det har lärt mig att vara mentalt stark. Du måste kunna pressa dig själv bortom vad du först trodde var möjligt. (Vilket jag har vidareutvecklat under min tid som sergeant) En del av de turer vi åkte på, med sergeantskolan, kan jag bara se tillbaka på idag och vara tacksam över att ha gått igenom. Bodybuilding har lärt mig att tro på mig själv, att uppnå små mål för att nå ett större mål och att göra en plan för det. Många går igenom livet utan att göra en plan för hur de ska ta sig från punkt A till punkt B. Det har lärt mig att ha tålamod, för att sätta på sig "kvalitetsmuskler" tar tid när man är en naturlig idrottare. Som så mycket annat i livet kommer framgången ofta inte bara över en natt och utan att jobba för det.

Jag har lärt mig att känna och lyssna på min kropp och de signaler den skickar till mig och genom den självförståelsen kommer begreppet "mind to muscle connection"
Att kunna känna att varje muskel arbetar, varje sena rör sig. Blodet som rinner genom kroppen och värmer upp ett visst område där aktiviteten sker, det är vad "mind to muscle connection" handlar om.

Det ger självförtroende och en viss självsäkerhet + träningens många hälsofördelar.

Men det jag trivs bäst med med min träning är friheten jag känner inombords, glädjen som kommer efter en bra träningsrunda, friheten du har när det är du och vikten. Allt utanför dig försvinner – du är i en form av zen när du skärmar av resten av din omgivning med din träning.

För mig är träning ren terapi. Även efter en hård dag måste min träning ha sin plats i vardagen, eftersom den förnyar min energi och förbereder mig för morgondagens strider och problem som måste lösas.

Om du kombinerar bodybuilding med meditation öppnar det upp en helt ny värld.

Med de saker du redan har lärt dig genom många års träning, förstärks de bara genom meditation.

Så när vi pratar bodybuilding är mindfulness eller en djupare förståelse av dig själv inget du kan skilja på. Men du kan lätt prata om mindfulness utan bodybuilding.

För mig handlar träning inte om att bli stor, utan om det inre lugnet det ger mig. Balansen jag uppnår i vardagen och glädjen det ger. Jag kan ha en dålig dag och ett träningspass kan fixa det.

Det betyder inte att du måste träna varje dag, för dina vilodagar är minst lika viktiga.

Det handlar om att hitta den balans som fungerar för dig och om att träna det du tycker är roligt. Om så är fallet är det helt utanför ett gym. Det handlar om att ha kul med det man gör, annars blir det svårt att hålla igång många år framöver. KOM IHÅG att det är en personlig resa, jämför dig inte med andra. Jämför dig själv med ditt tidigare jag.

Ta progressionsfoton och se hur du förbättrar dig. Det är fantastiskt att skapa motivation och få inspiration genom andra. Men att jämföra dig själv med någon annan är en kamp du redan har förlorat. För vi är alla MYCKET olika. Du kan aldrig se ut som någon annan, hur mycket du än försöker, träna samma program, äta exakt samma mängd kcal och makron som någon annan. Människor är unika och därför måste du hitta DIN väg till DITT mål.

http://thebodyfactory.dk/products/tbf-limited-logo

- Daniel Kielgast

Tillbaka till blogg