Hvilke sko skal man vælge?

Vilka skor ska man välja?

Det är inte alltid lätt att hitta rätt utrustning för din träning. Rätt val är inte nödvändigtvis det billigaste eller mest fashionabla. Det kan också vara en djungel att hitta runt om du tränar flera olika träningsformer. Rätt skor kan ge en större nytta för din träning och då måste du välja något som du vill använda. Vi har gjort en liten guide till vad vi rekommenderar för en rad olika träningsformer.

Köp dina The Body Factory strumpor här!

Kondition:

På gymmet ser du många olika typer av skor. Från barfota till modesneakers. Men vad är viktigt?

Det är viktigt att ha en solid grund för sin träning. Här skulle rekommendationen vara en relativt platt sko, utan förhöjning i hälen. Det betyder att du står som foten är byggd för. Du kan till och med slänga skon för att få en helt platt foundation (men behåll de sockorna på, ok?!).

Specifika rekommendationer kan vara (ingen prioritetsordning): Converse Allstar, Nike Metcon, Vans Slipon, etc.

Tyngdlyftning:

Här skulle det naturliga valet vara ett par tyngdlyftande skor. Men behöver du det som nybörjare? Nybörjaren kan med fördel prioritera ett par bra allroundskor och sedan senare slänga pengarna på ett par bra tyngdlyftningsskor, om man blir intresserad av detta.

Tyngdlyftsskon är gjord för att skapa funktionell rörlighet i fotleden, då hälen är förhöjd på denna typ av sko. Det betyder helt enkelt att du skulle kunna komma djupare in i din knäböj innan överkroppen börjar luta sig framåt, att underbenen lättare kan hållas vertikala och att stressen på dina quads ökar.

Specifika rekommendationer kan vara (ingen prioritetsordning): Adidas Adipower, Nike Saveleos, Adidas Powerlift, etc.

crossfit:

Inom crossfit jobbar vi bokstavligen med olika typer av fitness. Därför krävs det att du har en riktigt rejäl allroundsko. I en WOD kan du behöva springa, lyfta och hoppa. Därför ställs det ganska höga krav på rätt sko, så att du får ut maximal nytta av din träning. Det är typiskt sett att crossfittern använder en platt sko med bra stötdämpning.

Specifika rekommendationer kan vara (i ingen speciell ordning): Reebok Nano, Nike Metcon, Under Armour Tribase Reign, etc.

Lopp:

Löparskon är en vetenskap i sig och här utsätter vi foten och underbenet för så mycket stress att det är viktigt att du väljer ett par skor som är gjorda för löpning. Flera skobutiker erbjuder ett löptest för att ta reda på exakt vilka som är byggda för din fot. Om du behöver gå ut och hitta en löparsko som passar bra allround kan vi ändå ge några rekommendationer.

Specifika rekommendationer kan vara (ingen prioritetsordning): Brooks Glycerin, New Balance Fresh Foam, Nike Zoomfly, etc.

Tillbaka till blogg