Sådan kickstarter du dit vægttab - Thebodyfactory.dk

Hur du kickstartar din viktminskning

Hur du kickstartar din viktminskning

Vi känner alla till känslan! De första kilona ska försvinna snabbt, så att motivationen höjs och du får modet att fortsätta den hälsosamma livsstilen. Därför är det viktigt att du funderar över hur du kan kicka igång din viktminskning både i början och under viktminskningsprocessen. Nedan hittar du 5 bra regler att komma ihåg för hur du kan nå ditt mål.

1. Stabilt blodsocker.

Det första att komma ihåg är att äta regelbundet. Ett stabilt blodsocker är nyckelordet här. Det är det som gör att du inte "faller i" och som säkerställer en jämn energinivå. Därför är det absolut nödvändigt att fokusera på detta, så att din viktminskning blir en framgång som inte sker på bekostnad av ditt goda humör eller ditt allmänna välbefinnande. Helst bör du äta ungefär var tredje timme från det att du går upp till det att du går och lägger dig. Du kan till exempel börja med första måltiden kl 7 på morgonen och avsluta med sista måltiden kl 22. Det blir alltså 6 måltider totalt. Det spelar förstås ingen roll vad dessa måltider består av – och här kan det vara en god idé att söka professionell hjälp så att du får en kostplan som är anpassad för dig och din vardag. Huvudregeln är dock att du ska sluta med ett kaloriunderskott.

2. Kalorikontot.

Att gå ner i vikt är ren matematik – du behöver helt enkelt konsumera färre kalorier än du förbränner. Därför måste du varje kväll när du går och lägger dig sitta kvar med ett kaloriunderskott. Det kan vara ett bra verktyg för att känna till ditt jämviktsintag, varefter du kan anpassa ditt dagliga kaloriintag. Det finns flera excelark där du kan beräkna ditt balansintag utifrån variablerna: vikt, längd och ålder. Det är dock viktigt att du är medveten om att resultatet av detta endast är vägledande, varför du alltid måste komma ihåg att justera kontinuerligt tills du uppnår önskad viktminskningstakt. En sista påminnelse är att viktnedgången inte får gå för snabbt, då riskerar du att tappa muskelmassa – och det är inte meningen. En tumregel är att ditt kaloriunderskott inte ska överstiga 500 kalorier.

3. Kom ihåg protein!

Proteinvågen är över oss – vi kan inte undvika den. Skyr, bönpasta och andra proteinhaltiga produkter rivs bort från stormarknadens hyllor av människor i alla storlekar. Och det finns en bra anledning till det. Protein är ett av de makronäringsämnen som "kostar mest" att smälta, d.v.s. du använder mer energi för att smälta protein än till exempel kolhydrater. Dessutom hjälper protein till att bygga muskelmassa. Därför bör protein vara en välrepresenterad komponent i din dagliga kost när du har en önskan om att gå ner i vikt. Återigen är det dock viktigt att inte överdriva det, eftersom det kan leda till ett för högt kaloriintag. Som en allmän regel bör du konsumera 1½ till 2 gram protein per dag. kilo kroppsvikt per dag.

4. Styrketräning och konditionsträning

Och nu till träningsdelen: Vad kan du göra träningsmässigt för att kicka igång din viktminskning? En av de bästa reglerna att komma ihåg i detta sammanhang är att du måste kombinera styrträning med konditionsträning som löpning. På så sätt får du det bästa av två världar. Särskilt styrketräning glöms ofta bort – kanske framför allt av kvinnor som är rädda för att få för mycket muskler. Men styrketräning bidrar faktiskt till att öka förbränningen – även förbränningen i vila, eftersom en större muskelmassa innebär en större energiförbrukning, vilket är bra jfr tumregel 2. Det viktigaste att säga i förhållande till båda träningsformerna är att du måste komma ihåg att variera och hela tiden anpassa dina träningsrutiner. Kroppen vänjer sig snabbt vid samma övningar, samma vikt eller samma löprutt i samma tempo. Det är därför du aldrig ska sluta utmana dig själv.

5. Fysisk aktivitet hjälper

En annan sak som förutom träning kan hjälpa till att kicka igång och behålla viktminskningen är din dagliga fysiska aktivitet. All fysisk aktivitet hjälper till med kaloriredovisningen. Därför är det lätt värt att ta cykeln istället för bussen, trappan istället för hissen och svänga dammsugaren istället för att låta din bättre hälft göra det. Ju fler kalorier du förbränner, desto mer kan du äta utan att gå upp i vikt. Och just de extra kalorierna du förbränner kan göra att kosten inte blir för begränsad. Regeln att komma ihåg är: allt räknas – och allt är bättre än ingenting!

Det finns naturligtvis många, många fler bra regler att komma ihåg som kan hjälpa till att kicka igång din viktminskning. Ovanstående ger 5 mycket tydliga och enkla små regler att komma ihåg som redan idag kan bli en integrerad del av din viktminskningsprocess.
Tillbaka till blogg