Restitution - Hvor meget skal du egentlig træne? - Thebodyfactory.dk

Återhämtning – Hur mycket behöver du egentligen träna?

Återhämtning – Hur mycket behöver du egentligen träna?

Det korta svaret på hur mycket du ska träna kommer för mig alltid att vara: "Så mycket du kan återhämta dig från". Särskilt restitution är något jag nu ska försöka gå in på mer i detalj, för att ge dig en bättre förståelse för hur du kan kan använda din tid i centrum bättre och mer effektivt.

Låt oss först titta närmare på något av det de flesta vill ha i centrum; fettförlust och muskeluppbyggnad.
Under fettminskning kommer jag alltid att försöka få mina klienter att bevara så mycket muskelmassa som möjligt. Därför kommer jag oftast träna dem på samma sätt som om målet var muskeltillväxt och sedan låta kosten och lite konditionsträning stå för själva fettförlusten. Styrketräningen ska både bidra till att bevara den nuvarande muskelmassan, men också förhoppningsvis bidra till att skapa det energiunderskott som krävs innan fettet ska omvandlas till energi.

Så hur uppnår vi optimal återhämtning? Det kommer alltid att bero på den enskilda människan och vad mer som fyller upp våra liv. Något som vi alla alltid kan arbeta med är vår sömn och kvaliteten på den. Tyvärr upplever jag ofta att många av de som försöker tappa fett alltför ofta offrar en eller två timmars sömn för att träna mer. Och detta fungerar också under en kort period tills det bara inte fungerar längre. Och så börjar det bli problematiskt att ta bort ännu mer sömn för att kunna träna ännu mer.

Istället skulle jag alltid rekommendera att du siktar på MINST 7:30 timmars kvalitetssömn och gärna mer om möjligt. Försök att gå och lägga dig 8:30 timmar innan du måste gå upp; förhoppningsvis upptäcker du att du förr eller senare börjar vakna före din väckarklocka, vilket gör att din kropp är utvilad och redo för dagens utmaningar.

Andra tillstånd som bidrar till en god återhämtning är förstås all mat vi äter under dagen. Jag kommer att beröra detta ämne i en senare artikel. Likaså kommer jag att beröra kosttillskott vid ett annat tillfälle.

När vet man om man har en bra återhämtning?
Om du generellt känner att du närmar dig ditt mål, då gör du med största sannolikhet något rätt. Om du däremot känner att dina många timmars träning inte ger de resultat du vill ha så kan det vara en idé att reflektera över din återhämtning.
Om du inte känner att du har möjlighet att förändra något som ökar din återhämtning, så kan det vara ett alternativ att skala ner din träning lite, eller se om du kan optimera de timmar du spenderar i centrum.

vänliga hälsningar

Den ärliga, personliga tränaren.

Tillbaka till blogg