Konkurrencer  - BY Daniel Kielgast - Thebodyfactory.dk

Tävlingar - AV Daniel Kielgast

Vad är min inställning till att delta i tävlingar och min träningsålder? Med träningsålder menar jag antalet år som du styrketränat. Tyvärr ser man en större och större tendens för många att ställa upp på tävling innan de ens har lärt sig de grundläggande lyften och teknikerna. Med det menar jag att du ska ha byggt upp en generell grundform och ha en grundläggande förståelse för träning och kost. Jag personligen tycker inte att du ska gå på en diet alls under de första åren av träning. Jag hade tränat i 9-10 år innan jag av en slump "drades" in i atletdelen av denna sport, som jag älskar. Förut tränade jag bara för att jag som sagt älskar träning – träning har varit min dagliga terapi i många år. Det har gett mig ett fast förankring i tonåren och jag har aldrig missat ett träningspass för innerst inne behöver jag min träning. Det är en form av "safe place", en riktig kärlek. De som känner till den här känslan vet vad jag menar.

Fokus ska ligga på att bygga muskler, fokus ska ligga på att bli starkare, fokus ska ligga på att ha kcal-överskott & fokus ska ligga på att lyfta rätt. Det är generellt sett en god idé att fokusera på tillväxt i synnerhet de första 2-4 åren. I början av vår träningskarriär kommer du naturligtvis att se snabbare och fler vinster – ju längre tid du har tränat, desto längre tid tar det att bygga muskelmassa. Du är säker på att du har en optimal hormonproduktion och du är säker på att ha en optimal förbränning när ditt fokus ligger på ovanstående ämnen. Tyvärr händer det också för många att de efter avslutad diet får sämre förbränning eller hormonrubbningar, för att dieten har körts för hårt eller utan att "coachen" har någon aning om vad de egentligen har gjort. Tyvärr finns det tränare där ute som inte har någon kontroll över vad de gör och erbjuder. Som tur är är det också många som vet hur saker och ting ska göras. Men om du inte har minst 4-5 års träningserfarenhet bakom dig och ännu mer, beroende på genetik, så tycker jag inte alls att tävling ska vara en del av ditt tänk. Använd istället energin till att bara bli bättre varje månad i centrum. Oavsett om det är att öka vikten i vissa lyft, eller att öka reps/set jämfört med hur dina reps och set var förra veckan – det är framsteg och det bör vara ditt primära fokus.

När och om du en dag tror att du vill testa att tävla, skaffa en tränare och se till att det är någon som vet vad han/hon gör. Nu kanske du tänker "Hur vet jag om det är en bra/dålig tränare?" Fråga andra som varit där, sök på nätet efter ev Ris/ros. Du får bara en plan utan att behöva svara på några frågor angående dina mål med kursen, önskad viktnedgång/uppgång eller liknande. så fortsätt inte. Du kan inte bara ge ut en standardplan och förvänta dig att den fungerar. Jag har själv haft "nöjet" av en olycklig tränare tidigare, och jag vet hur ont det kan göra - inte bara invärtes (hormoner, utbrändhet etc.) utan även den mentala biten som jag tycker har varit värst. Jag har länge känt mig "mentalt instängd" på vissa punkter i mitt liv och det är först nu som jag känner att jag nästan är helt på topp. Varför berättar jag detta? För jag skulle vilja hindra andra från att göra några samma misstag. Kom ihåg att det är din hälsa vi pratar om och om du inte har goda kunskaper om träning och kost kan du lätt sluta förbise farosignaler.

- Daniel Kielgast

Tillbaka till blogg