Gode råd til dit første forhindringsløb (OCR) - Thebodyfactory.dk

Goda råd för ditt första hinderlopp (OCR)

Goda råd för ditt första hinderlopp (OCR)

Först och främst vill jag säga grattis. Grattis till er som vågade anmäla er. Inte för att det är något farligt man ska ge sig ut på, utan för att det kan vara ett svårt och gränsöverskridande beslut att anmäla sig till ett sådant lopp. Man ser trots allt många tuffa och coola deltagare på sociala medier, och tänker att för att kunna göra ett sådant lopp måste man vara lika cool själv. Det är sant att det finns en elit i dessa lopp, men det är sant för alla raser. Jämför dig inte med dem – åtminstone till att börja med. När Elitfältet är utvisat är det motionärernas tur. Här kommer du att stå sida vid sida med vanliga motionärer. Kanske finns det några som du själv som är på väg att köra sin första OCR.

5 Goda råd

  1. Heat - Anmäl dig till ett heat som INTE är bland de första. De som startar i de första heaten springer ofta för att få en bra tid, och man vill inte stå i vägen för dem. Dessutom finns det mer hjälp att få i de senare heaten. Ja, folk hjälper varandra här, och de får gärna göra det.

  2. Kläder – Vilka kläder ska man ha? Det är faktiskt en fråga jag får ganska ofta. Tighta kläder! Du vill inte fastna på ett hinder. Beroende på vind och väder kan man behöva gå in lite mer i detalj på kläderna. Om det är väldigt varmt, hoppa i dina shorts. Den långa ärmen kan dock skydda dig bättre mot revor och blåmärken. Om det är mycket vatten på rutten, hoppa i några kläder som kan släppa vattnet snabbt så att du inte blir för tung.

  3. Skor – Återigen, det beror väldigt mycket på vilken typ av löpning du ska ut på och hur vädret är. Jag skulle dock rekommendera att du investerar i ett par trailskor. Hitta några som inte absorberar för mycket vatten. Det är tröttsamt att springa med för tunga skor.

  4. Mat – Dagen innan brukar jag äta en stor måltid relativt tidigt. Gärna som en sen lunch. Sedan äter jag igen på kvällen, men här äter jag bara en liten måltid. Båda gångerna ser jag till att få i mig mycket kolhydrater. Gärna pasta. Under dagen äter jag helst 3 timmar innan jag ska springa. Lätt bröd och nutella funkar bäst för mig. En timme innan jag ska springa kan jag tänka mig att äta en banan. Men den sista timmen kommer jag inte ha något. Fyll inte magen för mycket.

  5. Träning – Den här är givetvis flera veckor innan själva loppet. Det är inget krav att du måste träna inför loppet, men jag tror att du kommer att få en lite roligare upplevelse om du tränar. Gå ut och spring några gånger i veckan. Det behöver inte vara något vilt. Bara att ha varit ute och fått röra på benen lite innan gör stor skillnad. Få lite styrketräning inklämd i ditt program. Styrketräning är nödvändigt om du vill ta dig över hinder. Visst måste man få hjälp på sträckan, men det är lite roligare om man klarar en del själv. Eller kom ner till mig så ska jag nog göra ett program åt dig ;)

Det viktigaste är dock att njuta av resan och ha kul, då ska du ha en bra löpning. Det lönar sig därför att investera i skor och kläder. För även om det är ditt första lopp så kommer det absolut inte att vara ditt sista :)

Katja K. Christensen - OCR Athlete

Tillbaka till blogg