Badmintonhal

5 fördelar med att spela badminton

Danmark är ett av de bästa länderna i världen för badminton, och sporten är också en av de mest populära sporterna i Danmark. De flesta har därför testat att spela badminton någon gång i livet. Vissa spelar permanent i en badmintonklubb, medan andra spelar med kompisar genom att hyra en bana då och då.

Fördelar med badminton

1. Explosivitet

Det finns flera fördelar med att spela badminton, men den första jag vill nämna är explosivitet.

Eftersom en boll kan uppnå en hastighet på 400+ km/h. det kräver inte bara att du är bra på att reagera, utan också att du är explosiv för att kunna ta bollen. Dessutom krävs det även snabba och explosiva rörelser med ben, överkropp och armar, för att kunna slå de hårda och snabba slag som behövs för att uppnå den höga farten.

Genom att spela badminton tränar du därför upp din explosivitet, vilket bl.a. kan överföras till styrketräning. Här tränas din förmåga att utveckla stor kraft på mycket kort tid. Den är särskilt effektiv vid övningar där tunga lyft måste utföras samtidigt som skivstångens rörelse måste ske så snabbt som möjligt.

2 . Konditionsträning

Badminton är en sport där du gör mycket aerobt arbete (muskelarbete utan syre som kännetecknar konditionsträning). Varaktigheten av en boll/duell på hög nivå varierar mycket i längd samt pauserna mellan. Vanligtvis är pauserna 1,5-2 gånger bollen. Det är om du spelar en boll på 10 sekunder har du 15-20 sekunder på dig. "paus" från det att bollen har rört marken tills nästa boll börjar.

Badminton kan ingå i din konditionsträning och vill du träna intervaller kan du ta vara på dina dueller och pauserna däremellan. Alternativt kan du spela "enkla" bollar till din motståndare, som då måste spela svåra bollar till dig i t.ex. 1 min, varefter du byter.

3. Samordning

När du använder dina ben för att röra dig på badmintonplanen och samtidigt måste använda armarna för att slå bollen tränar du din motorik och koordination. Naturligtvis använder du bara en arm för att slå bollen, men den andra används för att hålla balansen.

Ofta kommer du att slå bollen i en position där du är ur balans. Här krävs det god motorik och koordination för att få tillbaka balansen för att vara redo för nästa boll.

4. Mental träning

I badminton gäller det att vara mentalt stark och hålla fokus om man vill behålla sin ledning eller komma ikapp sin motståndare.

Man har flera gånger sett att en spelare har legat under med 10 poäng eller mer, varefter han vunnit setet. Det i sig är en bedrift. Men det kräver också att spelaren har hållit fokus och behållit tron ​​på att han skulle kunna vinna setet.

Omvänt har den andra spelaren tappat fokus, och eftersom hans motståndare har fått fler poäng i rad har han tappat tron ​​på att vinna.

5. Tillägg för styrketräning

Oavsett om du spelar permanent i en badmintonklubb eller bara spelar någon gång då och då kommer du att träna ovanstående fem fördelar i större eller mindre utsträckning. Badminton kan därför ingå som ett komplement till din styrketräning och ev används istället för några av dina löpningar. En annan fördel är att du har lätt tillgång till vätska jämfört med en löprunda.

Köp din TBF shaker här

Artikeln är skriven i samarbete med Badmintonnordic

Tillbaka till blogg